Vise curajoase. Cum viseaza samanii lumea intru fiintare


Astazi vom vorbi despre ce inseamna sa visam curajos si sa ne schimbam viata, conform ideilor prezentate in cartea "Vise curajoase. Cum viseaza samanii lumea intru fiintare", scrisa de Ph.D. Alberto Villoldo, aparuta la Editura For-You. Daca vom indrazni sa visam curajos referitor la viata noastra, vom descoperi ca problemele nu ne mai coplesesc si nici nu ne mai definesc viata.

Chiar daca simtim ca dificultatile cu care ne confruntam sunt foarte reale, intotdeauna avem alegerea de a crea o relatare eroica despre relatia noastra cu ele- in loc sa formulam o saga epuizanta, plina de suferinta. Atunci vom vedea ca viata noastra este exact asa cum ar trebui sa fie in acest moment- si vom putea lasa deoparte toate povestile care ne fac sa ne simtim prinsi in capcana si nefericiti.

Pentru a putea trai intr-un vis insa, este nevoie sa ne dam seama ca traim intr-un cosmar. Pentru asta avem nevoie de curaj. Curajul de a ne risca confortul, mai degraba decat sa ne negam principiile cele mai profunde. Sa incetam sa ne mai ascundem de adevarul dureros, ca nu traim intotdeauna la inaltimea idealurilor noastre. Sa radem de noi insine, sa gasim frumosul in orice moment sau din orice situatie si sa deveniti schimbarea pe care am vrea sa o vedem in lume.

Mintea noastra creeaza cosmarurile in care traim, conform unor povesti arhetipale care promiteau bucurie, dar sfarsesc prin a ne aduce nefericire. Aceste povesti sunt 3, si anume:

* Povestea regelui Midas, care se transforma in cosmarul “Nu am destul" : o metafora a lipsei pe care o simtim in viata noastra. Trebuie sa ne dam seama ca ne e foame si ne e sete de altceva. Sa incetam sa mai credem ca, daca am avea o bogatie materiala mai mare, o valoare sau o importanta mai mare, in cele din urma, vom fi satisfacuti. Putem alege in schimb sa visam la o viata in care noi suntem destul, ca sa fim fericiti si multumiti-indiferent de cat avem sau ce anume detinem.

* Povestea regelui Leu, care se transforma in cosmarul “Sunt prea batran si timpul meu a trecut." Cosmarul acesta, cunoscut si sub forma “O sa vina si vremea mea”, este unul caruia ii cad prada multi oameni, care tanjesc dupa importanta cand importanta lor va fi recunoscuta. E momentul sa nu mai recream cosmarul in care viata noastra s-a sfarsit, cu mult inainte ca trupul sa inceapa sa se deterioreze.

* Povestea Cenusaresei, care se transforma in cosmarul “Sunt prea ranit/a, ca sa am vreo putere.” Aici se incadreaza povestea victimizarii, care creeaza o cultura a celor neajutorati, a celor care isi cheltuie energia, analizandu-se pe ei insisi si problemele lor, slefuindu-si povestile, in loc sa iasa din ele.

Cand ne dam seama ca traim in conformitate cu unul din aceste scenarii, putem sa alegem sa-l indepartam si sa incepem o poveste noua.

In procesul de visare a unei noi realitati, putem sa realizam orice, atat timp cat abandonam nevoia de a ne asuma vreun credit pentru asta.

In procesul de creare a unei noi realitati, e nevoie sa luam in considerare cele patru stari de constiinta ale creierului: starea de veghe, visatul, somnul fara vise si starea de luciditate, in care tocmai incepem sa ne trezim sau sa adormim. Fiecare din aceste patru stari are o functie anume in a visa lumea si este asociata cu unul dintre cele patru arhetipuri animale: vulturul, pasarea colibri, jaguarul si sarpele.

* Constiinta vulturului: este cel mai inalt nivel de perceptie, de unde putem vedea imaginea intreaga si toate detaliile, in acelasi timp. La nivelul vulturului, experimentam faptul ca suntem parte din forta Divina atotvazatoare si atotcunoscatoare. Cei care sunt in aceasta stare se afla predominant in unde delta, unde activitatea creierului este lenta si linistita.La nivelul vulturului, putem sa vedem ce se va intampla in viitorul nostru, ca urmare a alegerilor pe care le-am facut in viata. Ne dam seama ce se intampla, dar nu consideram ca ceea ce se intampla este o problema.

* Constiinta pasarii colibri: aici, functionam la nivelul inimii si al sufletului. Recunoastem ca problemele noastre sunt oportunitati de a ne adanci experienta legata de spirit. Aceasta este nivelul la care intentia modeleaza si da forma realitatii, locul de unde accesam darurile inimii si ale sufletului, care ne permit sa visam curajos. Aceasta perceptie este asociata cu undele theta, activitatea creierului care apare cand suntem intr-un somn usor, cand visam sau ne imaginam. In aceasta stare, observam ce nu putem sa simtim la nivelul mintii (jaguar), sau al simturilor (sarpe). La acest nivel, putem folosi vizualizarea pentru a ne directiona intentia de a organiza lumea, si putem sa cream realitatile pe care le dorim manifestate in viata noastra.

* Constiinta jaguarului: este universul in care gandim si simtim. Aici, creierul nostru este asociat cu undele alfa, cu meditatia si relaxarea. Acest nivel ne ajuta sa ne materializam visele, sa ne folosim mintea si emotiile, pentru a ne indeplini intentia. Insa trebuie sa fim atenti sa nu ramanem blocati la acest nivel si sa fim constienti ca “Actiunea este ultima resursa a celor care nu stiu cum sa viseze.”

* Constiinta sarpelui: este nivelul instinctului pur. Sarpele poate fi un nivel de constiinta foarte util, deoarece instinctele noastre ne conduc destul de bine. Daca ne ascultam intuitia, aceasta ne poate ajuta foarte mult sa evaluam o situatie si sa facem ceea ce trebuie facut.

Pentru a visa curajos, patrundem in taramul vulturului-taramul creativitatii nesfarsite si al adevaratei originalitati-apoi revenim la constiinta pasarii colibri, ca sa ne stapanim forta imensa a intentiei noastre. Incepem sa visam de la acest nivel, al sufletului- unde poezia, metafora si viziunea ne sunt paleta-si ne deschidem fata de orice mod in care se desfasoara visul. Folosind constiinta care ne este disponibila la nivelul jaguarului, incepem sa gandim si sa simtim in aliniere cu visul nostru-iar la nivelul sarpelui, suntem obligati sa actionam tot in conformitate cu ea.

La fiecare din aceste niveluri, putem sa accesam un tip nou de curaj, care ne poate ajuta sa visam intru fiintare, viata pe care tanjim sa o traim.

Sursa: http://aimee.ro

Niciun comentariu: