Puterea extraordinara din interior


"Nu suntem doar trup. Nu doar trupul are nevoie de energie. Si noi avem nevoie de energie. Noi ca intreg. Ca suflet si ca emotii. Energia emotionala este o energie speciala. Aceasta energie te face sa te simti tanar in ciuda varstei, conectat profund la speranta si bucuria vietii.

Viata poate fi orice, insa nu orice-ul la care ne-am fi asteptat. Gasim multe si de toate in acest ceva pe care il numim viata: zile bune, zile rele, oameni dragi, necunoscuti pe care ii numim familie, cunoscuti pe care ii numim prieteni, membrii ai familiei pe care ii simtim straini, posibilitati, potential, alegeri, necunoscut, vointa, intamplari, necazuri, lucruri care ne ies, lucruri care nu ies niciodata cum le-am dori noi, evenimente care te transforma, secunde care te darama… Viata este facuta astfel incat sa ne solicite la maximum energia emotionala. Viata este astfel croita incat atunci cand credem ca am atins limita suportabilitatii, sa te faca sa treci dincolo de ea. Inca un eveniment. Un necaz poate. O veste care te cutremura. O intamplare care iti da viata peste cap. O singura si invizibila forta este cea care te impinge mereu de la spate, determinandu-te sa spui ca de viata, buna sau rea cum este, nu te saturi niciodata. Aceasta cheita ascunsa in umbra este chiar ea, motorul nostru cel de toate zilele… ENERGIA EMOTIONALA. La ea si la cantitatea ei infinita apelam de fiecare data.

Suntem 70% energie emotionala

Ce este de fapt aceasta forta care ne ghideaza in viata? Cat de dornic esti sa traiesti? Cat de capabil? Cat de pregatit esti pentru viata, pentru A TRAI VIATA? Intr-un interviu acordat thyroid.about.com, Mira Kirshenbaum ne explica termenul de energie emotionala. Mira Kirshenbaum este cunoscuta pe plan international ca si terapeut individual, dar si specialist in problemele de cuplu si cele familiale. Mira Kirshenbaum este unul din fondatorii Institutului Clinic Chestnut Hill, in palmaresul sau numarandu-se 9 carti de specialitate.

Energie Emotionala se manifesta ca speranta, mobilitate, flexibilitate, rezistenta, pasiune, entuziasm, optimism, ca bucurie de a trai. Poti afirma ca te beneficiezi de energie emotionala in momentul in care iti iubesti viata si te simti pregatit pentru ea, in momentul in care te implici in viata ta, esti pozitiv, optimist, iei atitudine fata de ceea ce intampla in ea. Dispui de energie emotionala in momentul in care te lasi prins in ea, esti iubitor, preocupat, rabdator si senin cu viata ta. Ai energie emotionala in momentul in care iti pasa cu adevarat de viata ta.“Este gresit sa credem ca energia predominanta de care avem nevoie este cea fizica. Trebuie sa ne concentram atentia si asupra sufletului. De aici vin marile solutii.” “Nu suntem doar trup. Nu doar trupul are nevoie de energie. Ai nevoie si tu. Tu ca intreg. Ca suflet si ca emotii. Intreaga ta fiinta. Energia emotionala nu este precum energia furnizata de adrenalina si care te face sa arzi incandescent. Energia emotionala este o energie speciala. Aceasta energie te face sa te simti tanar in ciuda varstei, conectat profund la speranta si bucuria vietii. “O insufletire a mintii, o fericire a vietii, un spirit plin de speranta..“, declara Mira Kirshenbaum in cartea sa “The Emotional Energy Factor: The Secrets High-Energy People Use to Beat Emotional Fatigue” (Energia emotionala: Secretele pe care oamenii energici le folosesc pentru a invinge oboseala emotionala”), o carte cu adevarat revelatoare.

Doar 30% din totalul energiei de care dispune o fiinta umana este reprezentat de energia fizica, explica Mira Kirshenbaum in aceeasi carte. Evident ca energia fizica este extrem de importanta. Mai mult ca sigura ca ea trebuie conservata corespunzator prin relaxare, un stil de viata sanatos, o alimentatie sanatoasa, o hidratare optima, un somn de calitate, exercitii fizice, etc. Insa procentul cel mai mare de energie de care dispunem, 70% din energia totala, provine din surse nonfizice, din surse emotionale. Spre exemplu, spune specialistul, chiar daca energia fizica este foarte scazuta, avand energie emotionala suficienta, tot poti realiza ceea ce iti doresti. Daca in schimb energia ta fizica este maxima, insa cea emotionala este minima, cu greu poti ajunge acolo unde iti doresti.

“Pentru ca energia sa fie completa, ea trebuie sa insumeze atat energia fizica, cat si pe cea emotionala”, spune autoarea. O minte plina de energie, o inima plina de energie, un suflet plin de energie ar trebui sa se afle intr-un trup incarcat de energie”.

Despre oamenii cu energie emotionala: Puterea lumii vine din interior

Poate ca ai intalnit in jurul tau oameni care nu se lasa descurajati in ciuda necazurilor prin care trec. Poate ca ai intalnit persoane cu o viata mai dificila decat a ta, ale caror probleme sunt immense comparativ cu cele proprii. Poate ca la un nivel fizic si material, viata acestor oameni nu difera cu nimic de viata ta. Poate ca ai intalnit persoane pentru care fiecare viata este o lupta. Poate ca ai vazut totusi ca aceste persoane sunt afectuoase, zambitoare, transmit optimism si caldura. Poate ca ai primit incurajare tocmai de la aceste persoane. Poate ca i-ai vazut cum incearca sa te inveseleasca. Acesti oameni au o cantitate mare de energie emotionala.

Si ii poti recunoaste cu usurinta dintre ceilalti. Sunt deosebiti. Puternici intr-un fel ciudat. Nu au neaparat vreun talent ascuns. Nu sunt neaparat maestri in autosugestionare. Au insa o energie care nu se lasa invinsa de niciun obstacol sau descurajari pe care le intalnesc in cale. Nu se dau batuti in fata vietii. Au intotdeauna de daruit celor din jur. Se lupta pentru ei, pentru vietile lor, pentru cei din jurul lor, pentru vietile din jurul lor. Au energie pentru ca, desi impart energie emotionala celor care au nevoie de ea, au grija sa-si daruiasca lor insisi energie emotionala.


Energia emotionala este cea care iti arata cat de indragostit esti de viata, cum o iubesti si o accepti asa cum este ea, cu defectele si calitatile ei, cu binele si raul pe care il aduce zilnic. Energia emotionala este cea care te face sa lupti in viata pentru ceea ce doresti, sa lupti cu dintii pentru ceea ce conteaza pentru tine, sa te straduiesti din rasputeri sa-ti transpui visurile in realitate. Energia emotionala este cea care te mentine viu pe campul de lupta al vietii. Este cea care te determina sa nu renunti in fata provocarilor vietii. Este care te face sa speri intr-un viitor mai bun, cea care te mobilizeaza sa experimentezi si sa atingi in prezent viitorul. Energia emotionala este cea fara de care nu ai putea sa te bucuri intens de viata. Energia emotionala este cea care te impulsioneaza sa traiesti viata. Dar nu oricum... DIN PLIN. Energia emotionala este acea energie care iti mentine sufletul tanar la varste inaintate. Pentru ca singurul vindicator care te vindeca se afla in interiorul tau.

Poate ca nu este infinita, dar poate avea puteri infinita daca stim cum sa ne intoarcem la ea de fiecare data cand suntem fericiti sau ne aflam intr-un impas. Energie emotionala poate realiza miracole umane, terestre, concrete si cat de poate de reale. In cartea sa, Mira Kirshenbaum da niste exemple minunate a ceea ce poate face puterea emotionala umana. Renoir realizeaza tablouri superbe desi degetele tale, chinuite de artrita abia puteau tine pensula, Rembrandt naste superbitati in singuratate si saracie, Beethoven realizeaza compozitii muzicale exceptionale in ciuda surzeniei sale. Cu siguranta, acesti oameni au avut o energie emotionala iesita din comun.

Dar nu trebuie sa ai apanajul genialitatii ca sa poti spune ca esti un om incarcat de energie emotionala. Si oamenii simpli au parte de ea. Si oamenii care se lupta cu boli grave si zambesc a doua zi cand se trezesc, multumind ca sunt in viata sunt oameni puternici emotional. Oamenii care pierd un job si nu se lasa demoralizati, ci isi pastreaza nealterat optimismul. Mamele care reusesc sa creasca copiii integri si oameni minunati in ciuda lipsurilor. Oamenii care construiesc castele de piatra dintr-un castel de nisipi. Oamenii care pleaca de jos si reusesc sa ajunga acolo unde isi doresc prin fortele proprii. Oamenii care reusesc sa ramana oameni desi circumstantele nefericite, necazurile, supararile, bolile, saracia, neimplinirea ar putea sa ii transforme cu usurinta in oameni tristi, si reci si singuri. Oamenii care sunt parasiti de fiinta iubita si au totusi puterea de a iubit din nou. Oameni care stiu sa se bucure de viata chiar daca viata pe care o traiesc nu este cel mai bun scenariu regizat de destin.

Cum sa dispui de un nivel maxim de energie emotionala

In aceeasi carte 'The Emotional Energy Factor: The Secrets High-Energy People Use to Beat Emotional Fatigue', Mira Kirshenbaum ne dezvaluie cateva din secretele persoanelor care dispun intr-un procent mai mare de energie emotionala. Oamenii energici emotional iau decizii fara sa se mai uite in urma, fara a le mai cantari calitatea. Uneori, indecizia si nehotararea asupra unei decizii poate reprezenta o sursa sigura de epuizare a energiei emotionale. Framantarea si sovaiala te pot face sa te clatini serios din punct de vedere emotional.

In acelasi timp, spune autoarea, pentru a avea energie emotionala, trebuie sa fii capabil sa o dai mai departe. Cu cat daruiesti mai multa energie emotionala, cu atat primesti mai multa inapoi. Transmite energie emotionala intr-un mod concret, real. Fa ceva care ii face placere persoanei iubite, pregateste-i desertul preferat spre exemplu, zambeste-i atunci cand te trezesti dimineata langa ea… Aceste mici detalii te imbogatesc energetic si emotional.

Actioneaza in viata ta. Fa ceva cu ea. Cauta lucrurile si activitatile marunte care iti trezesti interesul. Conecteaza-te la un “ceva” care are rolul emotional de a te destinde, de a te amuza, de a te relaxa. Nu trebuie neaparat sa fie un hobby sau o pasiune. Acestea iti pot consuma toata energia. Lucruri marunte precum ingriijrea florilor in gradina sau mersul pe role iti pot energiza ziua, o pot scoate din monotonie. Gandul acestor mici obiceiuri iti pot inveseli decisiv ziua. Incarca cu energie emotionala. Putin, dar suficient. Incet, dar sigur. Poti dispune de mai multa energie emotionala incercand ceva nou, ceva ce nu ai mai facut pana acum. Stim ca vor aparea intotdeauna o mie de motive pentru a nu face nici cea mai mica schimbare in viata ta. Insa noul se intampla prea rar in viata noastra. Poate ca merita incercat. Incearca spre exemplu sa mergi pe bicicleta daca nu ai mai mers pana acum. Invata sa inoti daca nu stii. Schimba strada pe care te plimbi in mod obisnuit…

Autoarea ne recomanda sa lasam in trecut regretele si greselile si sa nu mai insistam asupra oportunitatilor trecute. Acestea aduc durere, blocaje si greutate emotionala in prezent. Ele iti vor pune piedici serioase in drumul tau emotional si energetic. Totodata, trebuie sa inveti sa te feresti de oamenii toxici care te epuizeaza emotional. Trebuie sa inveti sa treci prin situatiile dificile ale vietii evitand descarcarea emotionala completa. Trebuie sa minimalizezi efectul anumitor obiceiuri ale mintii. Autoinvinovatirea, grijile in exces, invidia... toate acestea pot stoarce picatura cu picatura energia emotionala din tine. Identifica in schimb acele mici lucruri care iti incarca rezervorul emotional cu energie. Ofera-ti cat mai mult din aceste lucruri. Ele sunt cele care fac diferenta pe plan emotional"

2 comentarii:

Andreea Elena Dragomir spunea...

imi place mult la tine pe blog!o sa revin.e fascinant ce gasesc aici:)

GabyS spunea...

Multumesc! Te astept cu drag!