Spiritul nostru poate zbura unde mintea nici macar nu isi poate imagina. Fiecare om are un spirit etern, un calator printre vieti, o stea care nu inceteaza sa straluceasca niciodata...
Traieste 100% in prezent!
Chiar si cand avem multe de facut, putem evita stresul si graba facand un singur lucru odata. Majoritatea dintre noi avem momente in care mintea ne pune aceeasi placa: “El mi-a facut asta; ea mi-a spus cealalta, si chiar nu vrea sa termine.” Emotiile noastre pot fi atat de agitate incat nu ne lasa sa dormim, sa mancam.
In asemenea momente lucrul de care avem nevoie este abilitatea de a ne indrepta complet atentia in alta parte decat la acel incident vechi, sa mutam atentia din trecut si s-o aducem iar in prezent. Nu incidentul din trecut ne agita mintea in asemenea momente. Ci atentia pe care o dam acum amintirii acelui incident.
Cu cat dam mai multa atentie, cu atat incidentul ne apare mai important. Fara atentia noastra, el ar fi doar o fantoma a trecutului. De aceea antrenarea atentiei este atat de importanta in a face mintea sa se calmeze, sa intre intr-o stare de pace.
In acelasi timp, avem nevoie sa invatam cum sa ne pastram mintea concentrata, si unul dintre cele mai eficiente moduri de a invata sa facem asta este de a face cate un singur lucru, cu atentie sporita, la un moment dat. Cand mintea nu este controlata, nu noi gandim gandurile, ci ele pe noi.
Incercarea de a trece prin viata fara control asupra atentiei seamana cu incercarea de a ajunge la o destinatie fara sa ai control asupra masinii.
Data viitoare cand speli vasele de la cina, de exemplu, incearca sa observi de cate ori gandurile tale hoinaresc aiurea in cincisprezece minute. Iti vei surprinde mintea hoinarind spre cearta de saptamana trecuta asupra unui lucru minor. Apoi trece inapoi la tigaia pe care o ai de frecat, dar numai pentru o clipa, apoi iarasi o ia din loc.
Acum clabucii iti amintesc de zapada si gandurile divagheaza nestapanit la Craciunurile trecute. Cateva versuri dintr-un colind iti trec prin minte. Nu mai esti in fata chiuvetei, ci intr-o pensiune la munte, in fata bradului, in timp ce afara ninge ca in povesti.
De la vasele din bucatarie la Craciunul de altadata- asta se intampla in procesul de gandire al fiecaruia. Ne place sa spunem ca noi am gandit acele ganduri, dar ar fi mult mai aproape de adevar daca am spune ca gandurile ne-au gandit pe noi, pentru ca nu am avut nici un pic de control asupra lor.
Dupa asta tanjim cu totii: o minte care sa nu fie deranjata de nimic. Si o putem avea, dar este nevoie de multa munca pentru antrenarea atentiei.
Cand avem resentimente, dusmanii sau rea vointa, nu doar atentia noastra, ci si energia vitala este capturata in trecut. Dupa ce invatam sa nu ne mai mentinem atentia in trecut, si s-o directionam in intregime in prezent, vom vedea ca avem o uriasa rezerva de energie vitala care fusese prinsa in trecut. De fiecare data cand facem asta, ne refacem energia vitala a prezentului.
Asa cum toata lumea cara povara unor resentimente din trecut, cu totii avem temeri si anxietati cu privire la viitor. Aceasta face parte din conditia noastra umana. Dar aici, de asemenea, putem invata sa impiedicam energia sa rataceasca in viitor si s-o tinem toata in prezent.
Prin practica, nu te vei mai gandi deloc la trecut. Asta nu inseamna ca nu iti vei mai aminti trecutul, ci ca nu va mai fi nevoie sa te mai gandesti la el. Nici la viitor nu te vei gandi, nu in sensul ca nu iti vei face planuri de viitor, dar nu vei mai fi prins in mrejele lui.
Traieste suta la suta in prezent, ceea ce inseamna ca esti suta la suta viu!
Extras din cartea "Linistea timpului", Eknath Easwaran, Editura Kamala
Sursa: aimee.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu