Spirit si Materie


Suntem cu totii Spirit. As incepe prin a extinde aceasta afirmatie. TOTUL este Spirit. Nu exista nimic in afara Lui.

Sa aruncam o privire spre materie. Aceasta este compusa din substante chimice, care la randul lor se impart in molecule si atomi de diferite elemente, metale si nemetale. Atomii la randul lor sunt foarte goi: daca nucleul atomic ar avea diametrul de 1 metru, invelisul electronic ar fi la cativa kilometri buni de el. Spatiul dintre cele doua componente este, fizic vorbind, gol. Mai mult, densitatea materiei in spatiile intergalactice este de cativa atomi pe metru cub, daca nu mai putin. Cea mai mare parte a Universului fizic este goala de materie. Insa la nivel atomic si subatomic, totul este o forma de energie: protoni, neutroni, electroni, quarci etc. Si tot Universul fizic este alcatuit din aceasta energie.

Acum sa privim faptul ca Universul fizic este proiectia unei substante care alcatuieste atat materia, cat si vidul sau absenta materiei. Spatiul este ceva ce exista si se manifesta in raport cu materia ca si loc liber. Spatiul este o forma de manifestare a energiei universale care isi are originea intr-o alta forma a acestei energii. Daca nu ar exista o anumita trasatura a particulelor materiei (care spune ca nu pot exista doua particule identice din toate punctele de vedere in acelasi loc din spatiu), tot Universul s-ar restrange la un punct in care ar fi comprimat totul, nefiind o lege care sa le diferentieze. Cum aceasta trasatura exista, particulele sunt imprastiate si iau forma Universului actual. Energia din care aceste particule au provenit initial si care le-a dat forma si le tot transforma, este o forma nefizica de manifestare care la randul ei are mult alte infasitari. Cu alte cuvinte, aceeasi Substanta a dat nastere multor plane de vibratie, cu diverse manifestari intre elementele sale componente, manifestari care dau trasaturile principale, distincte ale acelor plane.

Printre ele se numara si cel fizic. Relationarea intre plane se face in diverse feluri, atat de variate incat nu pot sa fie listate in intregime. Aceste plane sunt populate cu diverse forme de energie care sunt constiente de ele insele, insemnand ca Forta Creatoare s-a manifestat prin ele ca si observator. Aceasta stare de observare este realizata prin diverse moduri, uneori atat de puternic diferentiate intre ele incat par sa fie separate. Alteori pare sa fie fix invers. Aceste energii individuale constientele de ele insele sunt ceea ce am putea numi "fiinte" sau "entitati". Forta Creatoare s-a diferentiat in felul acesta pentru a putea experimenta Creatia sa, diversele plane de vibratie interconectate intre ele, care fac parte dintr-o singura formatiune, o Unitate, pe care o putem numi Spirit.

Planul fizic este unul dintre aceste medii de manifestare ale Creatiei. Noi ca si oameni suntem o alta manifestare a ceea ce am numit mai sus "entitati" - forme ale Fortei Creatoare care se experimenteaza pe ea insasi prin iluzia de separare de Intreg (in cazul oamenilor). In cazul altor fiinte universale, experienta este diferita. Insa cu totii facem parte din acest Intreg, compus din aceeasi Energie dar cu manifestari extrem de diverse.
Entitatile pot sa fie extrem de diferite si ele in manifestare, atat de diferite incat pentru un om multe nici nu pot fi intelese. Insasi functia de "a intelege" este o functie particulara doar unui grup restrans de fiinte. Toate functiile fiintei umane sunt de fapt trasaturi particulare regasite doar la un numar mic de entitati. Ce e important este faptul ca energia care-l alcatuieste pe om nu difera decat in manifestare de Energia Universala. Separare adevarata nu exista.
Dar este parte din experienta Fortei Creatoare ca unele fiinte sa nu cunoasca ceea ce sunt. Unele se manifesta pe niste plane de vibratie (cum e omul in fizic) unde, pentru experienta sa, trebuie sa nu cunoasca de la inceput ceea ce este. Ci sa descopere prin studiu acest lucru. De ce stau lucrurile asa ? Nimic spus in cuvinte nu va fi la fel de convingator ca si o descoperire directa, prin experienta proprie, a acestui adevar.

Insa aici apare o capcana mica: omul are o functie a fiintei sale, numita "mental", care poate sa fie foarte inselator. Mentalul este pus intr-o pozitie foarte interesanta. Poate ca, prin ceea ce e pus in el si ce proceseaza, sa dezvolte stari emotionale foarte intense si in aparenta uneori identice cu o experienta reala. Spre exemplu, poti ajunge sa traiesti prin a crea un scenariu mental elaborat, faptul ca te dai cu bicicleta la 50 km/h. Sa simti intensitatea calatoriei, sa simti totul, ca si o experienta reala. Aceasta functie a mentalului poate sa fie dusa la cote si mai mari, atat de mari incat sa dea senzatia ca doar procesand si acceptand mental niste idei, ele sa si fie reale in intreaga fiinta a omului.

Astfel se intampla in cazul in care mental, un om ar formula, dezbate si accepta ideea ca "Suntem cu totii Spirit". Exista o diferenta intre aceasta procesare mentala (chiar si sumara) si reactia emotionala aferenta, si adevarata constientizare si manifestare in intregimea constiintei a acestui adevar. Diferenta este ca senzatia din primul caz (doar o procesare mentala + emotii foarte intense si uneori persistente pentru o perioada de timp), trairea aceasta poate sa fie spulberata de una sau mai multe evenimente. In cazul unei constientizari autentice, senzatia de apartenenta la Intreg nu poate fi deranjata, pierduta sau spulberata de nimic. Nu trebuie depus nici un efort sa fie intretinuta. Nu trebuie sa fie readusa la viata in om. Odata manifestata cu adevarat in suflet, minte, emotii si trup, ea nu va mai disparea orice s-ar face.

Aceasta constientizare autentica se poate realiza doar prin studiul propriei fiinte. Atat de multi intreaba cum sa faca asta. Au stat oare ei sa-si contemple fiinta in liniste si relaxare ? Fara sa-si mai doreasca ceva, fara sa faca altceva decat sa stea si sa-si asculte fiinta in liniste. Cand poate un om sa stea asa fara sa-si propuna cat anume sa dureze experienta, cand poate sta relaxat in compania propriei sale fiinte inca necunoscuta lui, atunci incepe constientizarea a ceea ce este omul. Cand toate catalogarile, etichetele si notiunile dispar temporar, si ramane linistea in om, atunci poate omul sa se observe pe el insusi. Cand analiza inceteaza in acea liniste, abia atunci poate sa se constientizeze. Si doar dupa asta, sa inceapa sa analizeze ce a trait, de la zero. Invatati sa va renasteti prin astfel de experiente, o renastere emotionala si mentala. Si abia apoi veti intelege cum sa constientizati prin a pune in practica in acelasi timp.

Nimic din ceea ce traiti aici in lumea fizica nu-si are originea aici, ci in sursa din care provin toate manifestarile tuturor planelor de vibratie. Doar pentru ca atentia fiintei voastre este fixata pe lumea asta atat de puternic, nu inseamna ca aceasta nu este o lume spirituala, adica parte din acealasi Intreg-Spirit ca si toate celelalte plane de manifestare. Cum am mai zis si in alte articole, planul fizic este la fel de subtil pentru alte fiinte nefizice, pe cat este planul elemental de subtil pentru un om de rand. A intelege relatia dintre aceste manifestari diferite ale Creatiei este un lucru dificil de realizat, insa nu imposibil.
Omul ar trebui sa invete sa se priveasca pe sine ca si o fiinta multiplanara, care patrunde mai multe plane de vibratie chiar daca in mod general este constienta in cea mai mare parte de planul fizic. Cum sa faca asta ? Sa invete sa renunte mai intai la a mai ramane fixat si focalizat pe simturile fizice, si sa renunte sa mai priveasca planul fizic ca fiind unul de referinta in viata sa spirituala. Aceasta schimbare de perspectiva este printre cei mai importanti pasi de realizat in practica. Sa renunte sa mai priveasca lumea fizica si lumile spirituale ca fiind puse pe o scala de vibratie (sa creada ca lumea fizica este mai joasa in vibratie si cele spirituale sunt mai inalte); sa renunte sa mai creada ca exista inferior si superior in Univers, sa inteleaga ce inseamna "manifestari diferite", sa invete sa fie din nou copil: sa porneasca de la zero cu cunoasterea si descoperirea vietii.

Sunt multe de zis despre asta, si nu sunt in masura sa le scriu pe toate. Dar pot sa zic ca suntem cu totii Spirit, ca stim asta, ca nu; ca o constientizam, ca nu. Nu trebuie sa devenim una cu Totul, ci sa intelegem si sa aplicam ceea ce inseamna asta. Sa traim si sa existam conform acestui adevar, lucru care inseamna mult mai mult decat procesari mentale si emotii si senzatii intense care pot sa piara usor cand ceva le perturba.

Va indemn, la fel cum ma indemn si pe mine, sa invatati sa fiti voi insiva, prin a va asculta fiinta in liniste. In fiecare dintre voi se ascunde propriul sistem spiritual, pentru ca voi ati fost creati ca si fiinte spirituale unice, in cadrul a ceea ce numim SPIRIT.

Sursa: plerion.blogspot.com

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc!
si din partea mea,un mic dar
http://youtu.be/pt9YbXwUEbU