Cum pierdem din energia sufletului si cum o putem recupera


Samanii cred ca parti din suflet sunt libere sa paraseasca corpul. Pentru ca bucati din suflet sunt libere sa paraseasca corpul, ele vor pleca atunci cand visam, sau pentru a ne proteja de situatiile cu potential daunator, la nivel emotional sau psihic. In situatii in care suferim traume, e posibil ca bucati din suflet sa nu se mai intoarca in corpul energetic, si atunci trebuie intervenita si recuperata forta vitala pierduta.

Motive pentru care pierdem bucati de suflet

Sunt multe motive pentru care se intampla asta. Daca o persoana a trait o situatie abuziva, atunci o mare parte din energia sufletului sau a fost detasata cu scopul de a o proteja de abuz. Uneori, cand suntem copii, certurile cu parintii pot afecta anumite parti ale sufletului, deoarece copilul este speriat.

Daca se intampla un accident, sufletul poate pleca pentru a nu fi afectat de accident. Daca pierdem pe cineva drag, fragmente de suflet pot sta departe de noi, pana cand suntem pregatiti sa facem fata durerii. Toate acestea sunt mecanisme de protectie. In anumite cazuri, fragmentele de suflet se vor intoarce de la sine. In alte cazuri, trebuie intervenit pentru a se ajunge din nou la plenitudinea sufleteasca.

O alta metoda de a-ti pierde sufletul este de a-l da cuiva. Atunci cand oamenii se indragostesc, sau in cadrul unei familii, se intampla sa cedeze fragmente de suflet celor dragi. Mama poate ceda copilului, pentru ca vrea sa il protejeze. Acest tip de schimb pare acceptabil din perspectiva de a darui ce ai mai bun celor dragi, insa nu este o idee prea buna.

Unei persoane nu-i este de folos sufletul alteia, dintr-un motiv simplu: in acest caz, persoana trebuie sa mai faca si energiilor straine nefolositoare, pe langa problemele personale pe care le are. Iar persoana care isi cedeaza din energia sufletului isi pierde puterea personala. Calatoria lui devine mult mai dificila, deoarece nu este pe deplin prezent in viata lui. Este o situatie pierd-pierzi.

Si pentru ca nu ne-a avertizat nimeni referitor la aceste pierderi de suflet, facem asta in mod inconstient. Pe masura insa ce devenim mai constienti de aceasta dinamica a energiilor, putem gasi cai mult mai folositoare prin care sa ne impartim dragostea si afectiunea intr-o relatie. Putem observa, daca suntem atenti, limbajul pierderii sufletului in vorbirea noastra zilnica: “i-am dat sufletul pe tava”, “ma doare sufletul”, “ti-am oferit sufletul”, “am pierdut o parte din mine”, “mi-a furat sufletul.”

Un alt motiv pentru pierderea sufletului se numeste furtul sufletului, sau mai bine zis imprumutatul sufletului. Asa cum am spus, un om obisnuit nu este constient de dinamica energiilor. Furtul sufletului poate fi ceva inocent, de ex. vezi pe cineva cu multa energie si vrei sa imprumuti putin de la ea. Sau iti e frica sa nu pierzi pe cineva, si atunci iei un fragment din energia acelei persoane astfel incat sa o ai in permanenta aproape. Furtul sufletului este o metoda de a-l domina pe celalalt. Se poate observa usor atunci cand un sot abuziv ia din energia partenerului abuzat. Cand iei din sufletul unei persoane, iei din puterea ei.

Este important de stiut ca nimeni nu-ti poate fura energia sufletului fara acordul tau. Daca cineva ti-a luat fragmente de suflet, intr-un anumit fel i le-ai cedat tu sau i-ai permis sa ti le ia. Daca simti ca cineva te hartuieste energetic, ia decizia ferma ca nu le vei mai ceda din energia ta.

Simptomele pierderilor de suflet

Pierderea sufletului poate fi asociata cu conceptul psihologic al disocierii. In samanism, simptomele asociate pierderii de suflet sunt: depresia, un sentiment de neimplinire, incapacitatea de a merge mai departe in anumite domenii, pierderi de memorie, sentimentul ca nu esti cel care isi conduce viata. Pierderile de suflet sunt asociate cu sentimentul ca ceva lipseste din viata ta.

Si limbajul pe care il avem exprima uneori ceea ce se intampla la nivel energetic: am pierdut ceva important cand mi-am pierdut slujba, nu m-am mai simtit niciodata bine dupa acel accident, etc.

Coma este o situatie extrema de pierdere a sufletului, in care o parte imensa din suflet este in afara corpului fizic. Insa se poate crea o situatie de protectie: pentru cazul in care corpul fizic are dureri mari iar sufletul are nevoie de timp pentru a intelege experienta, atunci starea de coma poate furniza timpul necesar reasezarii lucrurilor.

Oamenii care constientizeaza pierderea sufletului, isi doresc foarte mult sa traisca starea de reintregire. Daca sufletul a fost cedat unei persoane sau intr-un loc anume, atunci putem simti nevoia stringenta de a ne intoarce in acel loc sau de a intalni acea persoana, chiar si atunci cand nu mai avem niciun motiv sa o facem.


Asadar, cum stiu ca am nevoie de recuperarea sufletului?

Multi oameni stiu instinctiv ca le lipseste ceva. Apoi aud de procesul de recuperare a sufletului si realizeaza ca este ceva care li se aplica si lor. Insa pentru cei care nu au o intuitie prea buna, este posibil sa nu constientizeze astfel si atunci e bine sa se tina cont de urmatoarele simptome ale pierderii de suflet:

* sentimente de depresie
* sentimentul de a te simti incomplet
* sindromul stresului post-traumatic
* incapacitate de a depasi un obstacol, in ciuda eforturilor
* sentimentul ca ai facut tot, dar esti blocat
* sentimentul de deconectare, ca si cum nu ai mai simti nimic sau sentimentul ca nu te poti conecta cu nimic
* amintiri sau incidente din trecut despre care poti spune: “Simt ca am pierdut atunci ceva ce nu pot recupera niciodata.”
* sentimentul ca cineva a luat o parte din tine, inima ta, sufletul tau, ca tu nu mai esti acelasi de cand acea persoana a plecat sau a murit
* dorinta de a te reintoarce la o persoana sau intr-un loc neplacut, chiar daca nu ai niciun motiv sa faci asta
* sentimentul ca recuperarea sufletului te poate ajuta

Procesul de recuperare a sufletului

Daca samanul observa in campul energetic aceste pierderi de suflet, atunci poate face o calatorie, in plan simbolic, pentru a vedea daca reintregirea sufletului este necesara la acel moment.

In practicile samanice predate in SUA si in alte parti ale lumii, samanul aduce partile sufletului cu el din calatoria simbolica pe care o face. Vindecatorul va integra apoi aceste parti in corpul clientului, pe rand, concentrandu-se ca esenta sufletului sa intregeasca corpul energetic al persoanei respective.

Cand se face ritualul recuperarii sufletului, vindecatorul saman creeaza un spatiu sacru, in care tu esti infasurat in iubire, si esti protejat de influentele lumii exterioare. Daca clientul devine vulnerabil in timpul acestui proces, vindecatorul va proteja acea vulnerabilitate.

Intoarcerea sufletului Celebreaza intoarcerea sufletului la tine!

In culturile indigene, intoarcerea sufletului este intampinata cu multa bucurie si se petrece destul de repede pentru cel in cauza, pentru ca ei traiesc aceste lucruri la nivel constient. In cultura occidentala, poate trece o viata intreaga pana ne recuperam anumite parti ale sufletului asa ca intoarcerea lui poate fi considerata asemanatoare cu cea a fiului risipitor.

E important insa sa celebram intoarcerea fortei vitale in corpul nostru, in acelasi mod in care am celebra intoarcerea unei persoane dragi care a venit de departe.

Reactiile oamenilor dupa acest proces de recuperare a sufletului sunt variate. Beneficiile experimentate dupa un astfel de proces includ: capacitatea de a lua decizii in viata, sentimentul de a fi mai prezenti in viata de zi cu zi, capacitatea de a trece peste lucruri care altadata erau perceputa ca obstacole, inceputul unui proces de crestere si de vindecare, abilitatea de a face fata durerii emotionale.

Unele persoane experimenteaza intoarcerea unei parti din propria fiinta: intoarcerea puterii de a spera sau de a avea incredere in sine. Este posibil ca recuperarea sufletului sa fie pentru tine incheierea unui proces vindecator complex, dar in egala masura e posibil sa fie inceputul unui nou proces de crestere. Important insa este sa il incepi!

Sursa: aimee.ro

4 comentarii:

mihaeladr spunea...

Foarte interesant. Chiar acum trec printr-o situatie: “Simt ca am pierdut ceva ce nu pot recupera niciodata.”
Si am trecut si prin "sentimentul ca cineva a luat o parte din tine, inima ta, sufletul tau, ca tu nu mai esti acelasi de cand o fiinta a murit". Nici acum nu mi-am revenit pe deplin. Exact am senzatia ca o parte din sufletul meu este plecat cu acea fiinta care nu mai este.

catalin spunea...

SUNT DE ACORD CU ACESTE LUCRURI. CUM NE PUTEM AJUTA CA SA NE INTREGIM SUFLETUL? PRIN RUGACIUNI SAU PRIN ALTE METODE? NE PUTETI DA UN SFAT?

GabyS spunea...

Dupa cum spune si materialul, samanii stiu mai multe tehnici de recuperare, dar din pacate deocamdata nu am reusit sa vorbesc personal cu unul. Recomand sa cautati ceva carti legat de asa ceva.

Desigur rugaciunea este foarte importanta pentru tot... si deasemenea comunicarea cu isusi sufletul vostru va poate ajuta enorm.
Numai bine!

:) spunea...

Nu cred ca trebuie sa recuperam acele parti de suflet asa-zise pierdute, caci, in opinia mea, nu sunt decat parti de suflet daruite, cedate...
Ne putem reintregi sufletul prin iubire, pentru noi insine, pentru viata, pentru o alta persoana in ultima instanta. Nimeni nu ne rapeste nimic atunci cand pleaca din viata noastra, noi insine suntem cei care NU ACCEPTAM situatia si, o parte din noi ramane in stadiul acela.
Cu fiecare renuntare, sufletul se imbogateste, infloreste. Egoul este cel care se imputineaza...
Sufletul se mareste infinit prin iubire si astfel, are constant de daruit.
Nu simti ca pierzi nimic, ci ca, dimpotriva, castigi, atunci cand daruiesti din suflet.